De Herfst  2020 :

"Hét mooiste seizoen"


De herfst áls vakantieseizoen in de Ardennen is buitengewoon !

Alle seizoenen in de Ardennen leveren een compleet verschillend maar telkens een adembenemend plaatje op. Elders in het land is de herfst grijs & grauw ...

Terwijl je in de Ardennen geniet van de prachtige herfstkleuren en frisse lucht ! Tijdens een wandeling door de bossen rondom onze Bed & Breakfast ' B&B Bourgeoisie ' word je getrakteerd op een indrukwekkend kleurspel. Uniek in België !

image-197337-e13.jpg

De zoektocht naar 'Kabouter Spillebeen' kan beginnen, want in de Ardeense bossen zijn vliegenzwammen gesignaleerd.

Deze ‘rood met witte stippen’-paddenstoelen zijn even beroemd als giftig.  Dankzij het liedje over kabouter Spillebeen en zijn paddenstoel is de vliegenzwam voor veel kinderen (en volwassenen) de ultieme paddenstoel. Een aantrekkelijk beeld dus. En bij kijken moet het blijven, want de vliegenzwam is niet eetbaar en zelfs giftig.

" Knabbel & Babbel "

In de herfst en de winter eten eekhoorns vooral zaden van bomen: hazelnoten, beukennootjes, okkernoten, tamme kastanjes, eikels, zaadjes van dennen-, spar- en lorkenappels. In de lente schakelen eekhoorns over op voordien aangelegde voedselvoorraden, op knoppen en scheuten en later ook op bloempjes van bomen, bessen, insecten en -gallen, rupsen, zwammen en af en toe een vogelei of een jonge vogel.

De eekhoorn wordt vaak bestempeld als een beruchte nestrover, maar het aandeel van vogeleieren in zijn dieet is zo klein, dat de impact op vogelpopulaties verwaarloosbaar is. 

Vossen in de Ardennen...

Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.

Het leefgebied van de vos breidde de laatste decennia gevoelig uit. Door hun groot aanpassingsvermogen en de relatief grote oppervlakte van hun territoria, laten ze zich regelmatig opmerken in onze buurt. 

Trek van sommige vogels naar het Zuiden...

In de wetenschap wordt in het algemeen aangenomen dat vogels in de lente sneller trekken dan in de herfst. Redenen die hiervoor worden gegeven zijn bijvoorbeeld competitie om broedterritoria, gunstiger weersomstandigheden en grotere beschikbaarheid van voedselbronnen.

Bij toendrazwanen is echter vastgesteld dat de migratiesnelheid in de lente langzamer is dan in de herfst. Er werd verondersteld dat de terugtrekking van het ijs de zwanen op hun migratie naar noordelijke broedgebieden belemmert (zwanen foerageren tijdens de trek op waterplanten). 

Voeder de vogels in Uw tuin...


In de herfst zoeken vogels actief naar een voedselplek voor de winter. Door nu te voederen, weten ze dat ze in de winter in jouw tuin terecht kunnen. Als het erg koud wordt, kan je nu al vetbollen en pindaslingers aanbieden.

In de winter hebben vogels veel extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Van december tot april voorzie je vetrijke producten (vetbollen, pindaslingers, pindakaas, halve kokosnoten …) en mag je voedertafel goed gevuld zijn...Is de voedertafel in je tuin(tje) of op je balkon goed gevuld? Bekijk goed wie je tuin bezoekt. Het is essentieel om je voer, en de plaats waar de vogels het kunnen vinden, af te stemmen op de soorten die je tuin bezoeken (of die je wil aantrekken). 

Stem je voer en voederplaats af op de vogelsoorten die je tuin bezoeken en je voedertafel is een gegarandeerd succes!

U ziet in de herfst beslist wel eens Everzwijnen in onze omgeving :

Overdag houden wilde zwijnen zich doorgaans schuil in hun nest (leger), dat zich meestal in dichte dekking bevindt. De aanwezigheid van wilde zwijnen kan best worden vastgesteld aan de hand van loopsporen, zoelplekken waar ze hun modderbad nemen, schuurbomen, wroetsporen en uitwerpselen.

Om de wilde zwijnen zelf te zien, ga je best in de schemering of ’s nachts op pad.

Wilde zwijnen zijn schuw en horen goed. Stil en lang wachten in de buurt van sporen is dan ook de beste techniek om een wild zwijn te spotten. 


Zin in een lekkere herfstwandeling?


Struinen door de bladeren, terwijl de zon de bomen in vuur en vlam zet. Paddenstoelen die je vanaf de bosrand stiekem begluren. Kastanjes, eikels en beukennootjes op slingerpaadjes door dichte bossen. We beseffen het niet goed, maar het is in de herfst echt gezellig en regelmatig nog een verkwikkende zon in de Ardennen voor deze tijd van het jaar.

Ideaal weer om erop uit te trekken en te gaan genieten van de prachtige kleuren die de herfst weer tentoonspreidt. Lichte jas aan, alle zorgen even thuis achterlaten en een frisse neus halen, we kunnen het gebruiken... 

Coronavirus COVID-19 | Nuttige informatie

OMGEVING is het méést VEILIG in het HART van de Ardennen !

De Belgische regering heeft de reeks maatregelen afgekondigd in de strijd tegen de coronavirusepidemie. De Nationale Veiligheidsraad van 30 oktober 2020. (update 30/10/2020)

image-405857-367954-Bed_en_Breakfast_Bourgeoisie_TOP_HOTEL_-_BB_-_VAKANTIEHUIZEN__-_Mooiste-16790.jpg